GRAFIKGALLERIET

Egil Thorell                            I Grafikgalleriet på vernissagekvällen kl 17.30
läste poeten Arne
Johnson dikter och texter
med utgångspunkt från Eigils grafiska blad.

 


”En av Sveriges märkligaste grafiker, hans konst har en integritet som alltid fyllt mig med lust att arbeta med hans konst.”, har Agneta Nicklasson på Samlargrafik sagt.

Eigil Thorell räknas som en av Sveriges främsta grafiker. Hans torrnålar är sparsmakade. Bilderna av människor, natur och ting är på samma gång meditativa och med drömlik skärpa framträdande ur svärtan. ”…Se hur gestalterna blir till i flödet av ljus och skugga och hur detta flöde i sig är det som är bildens meditation, det som gör en berättelse om erfarenhet.”, skriver poeten Arne Johnsson om Eigils bilder.

Eigil Thorell är autodidakt. Född i 1933 i Sandviken, Gästrikland, där han fortfarande bor, lever ett tillbakadraget liv och arbetar. Han är representerad vid ett flertal landsting, kommuner och museer, bl a Gävle, Hudiksvall och Sundsvall. Han har haft många separatutställningar, bl a Sandvikens konsthall, Galleri LA i Umeå, Galleri Astley och deltagit samlingsutställningar, grafiktriennaler etc.

På det lilla förlaget Rosenlöfs bok har han i samarbete med författaren Per Gunnar Evander givit ut den handgjorda boken ”Anmärkningar om saknaden”, 2002, i en upplaga om 30 ex., där sex blad originalgrafik ingår. På detta förlag kom året därpå ytterligare ett samarbete i en handgjord bok, också här originalgrafik av Eigil, tillsammans med texter av poeten Arne Johnsson, ”elementens minne Allt bevaras förvaras”. 30 ex. Båda dessa böcker är också utgivna i faksimilutgåvor.

Egil Thorell har gjort illustrationer i tidningar, tidskrifter och böcker, bl a till flera av Per Gunnar Evanders böcker.


 

 

   
   
Till kontaktsidan